Vardag

Att planera som bäst för Duffy utifrån min sjukdom…

Jag brukar ha lite tankar om hur jag ska planera för mig och Duffy för varje vecka. Jag önskar att jag kunde rida dressyr på banan fler gånger än vad kroppen egentligen klarar av. Har jag väl bestämt mig för att rida dressyr så gör jag oftast samma sak i början för att checka av hur kroppen känns. Efter att ha skrittat fram dvs. Gjort lite serpentiner, volter och halter så tänker jag igenom vad jag vill fokusera på beroende på hur kroppen känns. Hur Duffy känns påverkar såklart också passets innehåll. Samtidigt som jag vet att jag kan fokusera på att jobba henne i t.ex. bara skritt om det skulle vara så. Jag anpassar träningen främst efter statusen på min kropp. Jag behöver tänka ett steg längre, eftersom jag vill att Duffy ska få så regelbunden och varierad motion/träning som möjligt. Att låta både henne och jag vila en dag kan göra att jag kan rida ett bra pass istället för två dåliga. Det är något som jag måste påminna mig om, speciellt de dagar då kroppen inte känns på topp.

Ibland är det så svårt att förklara för någon annan hur min kropp funkar, dels för jag inte riktigt förstår mig på den själv fullt ut. Min önskan är alltid att kunna rida så mycket som möjligt samtidigt som jag vill utvecklas som ryttare. Det är ofta så att jag överväger fram- och tillbaka om vad som är bäst för att prestera så bra som möjligt. Många ryttare kanske gärna rider sin häst mycket dagarna innan tävling. Till skillnad från mig som jag tror mår bäst av lite lugnare tempo inför en tävling. Det kan t.ex. vara så att min tränare rider dagen innan eller liknande, just för att vi ska kombinera att både jag och Duffy får så bra förutsättningar som möjligt att kunna prestera. Medans när vi inte har någon tävling nära inpå så försöker jag hålla en regelbunden ridning som innefattar variation.

Mina planer kan därmed förändras beroende på min dagsform. Jag tror det gynnar min kropp genom att vara flexibel i ridningen. Jag har lärt mig att även om jag rider dressyr så kan jag lägga ribban efter våra dagliga förutsättningar. Jag har kunnat sätta krav på mig själv att jag behöver rida X antal timmar per vecka och att varje pass ska innehålla t.ex. alla gångarter osv. Jag har insett att mitt och Duffys vinnande koncept är att ta tillvara på mina bra dagar och göra det bästa av situationen när de dåliga inträffar. På så sätt minskar pressen och det ger också en ökad motivation att vilja hitta sätt att kunna hitta roliga ridpass även när min kropp inte är samarbetsvillig.

/Linnéa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s