Vardag

Lite av mina tankar kring upplägg.

Efter en avslappnad skrittur ute i tisdags så kände jag att jag behövde en vilodag igår. Det var otroligt ”klibbigt” väder igår och Duffy tyckte nog det var skönt med en vilodag. Jag vet att det kan vara till fördel för mig att ge Duffy en vilodag då och då. Dels för att hon brukar få lite extra energi dagen efter och det kan vara positivt för att ibland utnyttjar jag Duffys energi på ett bättre sätt då.

Idag hade jag tänkt rida igenom Duffy och få henne ännu mer avslappnad till tävlingen och Duffy får en stor guldstjärna efter dagens pass. Duffys energi kom till nytta eftersom hon hade ännu mer egen vilja till att själv jobba. Hon är helt klart som bäst då. Lyxen är att jag kan fokusera mycket på att få igenom henne i skritt först eftersom hon har egen bjudning. Jag vet med mig att om jag får henne avspänd i skritten så blir både traven och galoppen lättare. Jag fortsätter ändå med lite samma upplägg som alltid där jag gör mycket volter och serpentiner i alla gångarter. Lägger även in lite mer förvänd galopp nu, dels för att hon inte ska lära sig bryta av till trav efter en snett igenom i galopp. Rider också ofta innanför spåret då Duffy gärna trycker upp sig mot staketet annars. Det bästa är att jag börjar nå samma ridning som jag innan bara hade när Viktor hjälper mig. Det är helt klart så motiverande och jag vågar spänna bågen mer och mer.

Jag tränar hela tiden på att förbättra mitt och Duffys flow. Jag måste våga lita mer på att Duffy förstår mig eftersom när jag blir osäker och tvekar så gör det att jag spänner mig. Det flowet då jag känner att jag liksom i ett dressyrprogram även i slutet på ett dressyrpass även kan rida väldigt varierat. Det är också då som jag passar på att träna mest på övergångar när jag känner att hon är med mig. Om jag börjar göra för täta övergångar i början av passet så kan jag uppleva att Duffy blir lite seg. Istället försöker jag först rida en bra arbetsgalopp eftersom hon då får utnyttja sin bjudning på ett sätt som gör att hon senare blir mer lyhörd då hon oftast inte har lika mycket överskottsenergi efter det.  Samtidigt som om Duffy en dag är åt det mer segare hållet så ger även arbetsgaloppen en bra effekt. Det gäller att jag inte gör för mycket övergångar utan att jag kanske rider både rättvänd och förvänd i samma svep t.ex. först höger- och sen vänster galopp. Dels för att hon kommer vilja byta galopp efter jag ridet den förvända och då kan jag utnyttja det. Det var några små trix som ofta funkar för mina och Duffys förutsättningar.

/Linnéa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s