Vardag

Föreläsning om mitt liv på Göteborgs universitet (institutionen för pedagogik och specialpedagogik).

Hej

För ett årssedan uppmärksammade jag som student att en föreläsning på GU som skulle handla om ”makt” inte alls kändes inkluderande. Jag satt där och tänkte för mig själv att ”Det här händer inte mig, inte här”. Jag var chockad, arg, ledsen och kände mig där och då så maktlös. Jag ville verkligen inte att andra personer skulle lära sig saker som var diskriminerande. Det kokade inom mig och jag kände att jag inte kan släppa de här, utan jag vill verkligen uppmärksamma hur fel den här föreläsningen kändes. Då jag som funktionsnedsatt kände mig som ”luft” och exkluderad på ett sätt som enligt hen sågs som givet…

Jag satt i flera samtal med likabehandlaren och andra som hjälpte till så att händelsen blev ett ärende som sedan tyvärr lades ner eftersom det inte räknades som en diskriminering som var riktad mot en enskild person. Det var ganska väntat och jag förstod att det inte skulle bli så lätt att komma åt problematiken.

Mötet där studierektorn skulle berätta för mig att ärendet var nedlagt så hände något speciellt som jag är väldigt tacksam över. Jag hade pratat och berättat på vilket sätt jag kände mig exkluderad vid tidigare tillfällen och även dragit andra exempel från mina erfarenheter för att visa att föreläsningen inte höll måttet. Rektorn såg min potential och att mitt perspektiv kunde ge positiva effekter på deras inkluderingsarbete om jag berättade om mitt liv.

En plan sattes att jag skulle få 1h att prata i samband med att institutionen skulle arbeta med just diskrimineringslagen, tack vare att jag lyft makt-föreläsningens problematik. Detta möte var i maj i år och i juni så gick vi tillsammans igenom att mina erfarenheter skulle tydligt kunna synliggöra hur jag som funktionsnedsatt med cerebral pares behandlas i olika sammanhang.

Jag fick utgå ifrån fyra punkter som jag själv framfört som det som jag önskade vilja förmedla till min omgivning.

  • Att man inte ska ta saker för givna
  • Att man ska fråga först
  • Att man ska tänka efter
  • Att man ska uppmärksamma och utgå från vad jag som individ kan och inte kan (istället för att utgå från någon slags mall/standardisering som inte gäller ALLA).

I måndags höll jag föreläsningen och då sammanfattade jag det såhär:

Nu har jag genomfört min första föreläsning där jag pratat om mitt liv som funktionsnedsatt, socionomstudent, paradressyrryttare och ung tjej.

För ett års sedan satt jag på en föreläsning om ”makt” som student på GU och det var då som jag verkligen ville uppmärksamma just mitt perspektiv. Ett synsätt som grundar sig på alla de erfarenheter som jag har varit med under mitt liv med cerebral pares.

Tillsammans med institutionen för pedagogik och specialpedagogik pratade vi ihop oss om att jag skulle vara en del av deras inkluderingsarbete för att motverka diskriminering.

Jag berättade om min vardag med cerebral pares och hur jag önskar bli bemött av andra människor. Jag delade också med mig just hur jag har lärt mig hantera mina begränsningar. Men också hur jag har förändrat min syn på mig själv under dessa år och verkligen velat ta vara på mina möjligheter. Dessutom berättade jag om min elitsatsning mot stora mästerskap i paradressyr.

Att få genomföra och prata om inkludering har för mig varit en dröm och ett mål som jag är så glad över att jag uppnått.

Jag är otroligt glad över den fina responsen jag fick.
”Vilken leverans!” ”Den bästa föreläsningen jag har varit på, här på institutionen”.

Om ni är intresserade av att bli inspirerande och motiverande av att höra på min föreläsning så tveka inte att höra av er. Jag vill här passa på att säga att ni såväl som företag som privatperson gärna får kontakta mig om ni är intresserade att boka en föreläsning med mig eller har andra frågor. Den här föreläsningen var anpassad för att passa in i deras arbete och självklart utgår jag ifrån era önskemål vad gäller upplägg osv.

/Linnéa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s