Vardag

Hur påverkar min sjukdom mig? (del 1)

Hej

Jag tycker det är viktigt att människor i min omgivning vet lite mer kring hur min sjukdom påverkar mig. Ju äldre jag blir desto mer vet jag hur jag kan hantera sjukdomens begränsningar på bästa sätt. Jag är klassificerad i grad 2 i paradressyr vilket innebär att jag har ”näst” svårast fysisk funktionsnedsättning.

I min vardag så vet jag att min envishet och arbetsvilja har gjort att jag har klarat många saker som kanske till en början sågs som en stor utmaning. Allt från att rida till att åka skidor. Den inställningen som jag har om att inte ge upp utan att fortsätta försöka trots att jag inte klarar allt på första försöket, har präglat mig hela livet.

Att ha svagare och stelare muskelatur, medför ju såklart en del smärta och att många saker tar lite mer energi från mig än för många andra. Därför försöker jag planera så att jag ska försöka få en balans med fysisk rörelse som gör jag inte sliter för mycket på mig själv. Jag rider trots allt nästintill sex dagar i veckan och då försöker jag att pressa mig till en lagom nivå som gör att kroppen ska orka med att rida såpas mycket, samtidigt som jag och Duffy vill utvecklas ihop. Till exempel nu när vi inte är inne i en tävlingssäsong utan fokuserar desto mer på träning så är upplägget lite annorlunda.

Min kropp blir ofta lite sämre under det här halvåret pga. kylan osv, samtidigt som det är då som Duffy blir desto piggare. Något som jag måste vara medveten om och förhålla mig till varje ridpass. Jag gör det genom att göra mitt bästa utifrån mina förutsättningar som kan variera från dag till dag. Just idag så bränner det i hela benen och de är konstant spända och det är då som jag inte kan förutsäga lika bra hur jag kommer kunna inverka på Duffy rent fysiskt. Det är dessa dagar som min psykiska inställning blir desto viktigare och det är på så sätt som jag kan rida riktigt bra ändå. Genom att ha en tydlig plan och framförallt tron på mig själv att jag kan rida även om min kropp har en sämre dag.

Tillsammans med Duffy så utvecklas jag på flera olika sätt. Jag har möjlighet att stärka mig själv psykiskt på ett sätt som gör att jag både utvecklas som paradressyrryttare men även i mycket annat som jag gör i min vardag.

/Linnéa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s